• Background Image

    Mutfakların Vazgeçilmez Sebzesi Patates’in Faydaları

    30/11/2018

30/11/2018

Mutfakların Vazgeçilmez Sebzesi Patates’in Faydaları

Mutfakların vazgeçilmez sebzesi, belki de çoğu yemek kültüründe ve beslenme tarzında en çok yer bulan ve farklı toplumlarda en çok tüketilen sebze hangisidir diye sorsak çoğumuzun cevabı ilk sıralarda patates olacaktır. Patatesin seçimi saklanması ve hazırlanması da en az besleyici değeri kadar bilinmesi gereken konulardır.

İyi Patates nasıl seçilir?

– Pürüzsüz ve şekli düzgün olanlar tercih edilmelidir.

– Poşetlenmiş şekilde satılanlar tercih edilmemelidir.

Patates nasıl saklanır?

– Patatesi depolamanın ideal yolu karanlıkta ve kuru bir zeminde 7-10 derece arasında saklamaktır.

– Yüksek sıcaklıklar, hatta oda sıcaklığı bile patatesin filizlenmesine ve su kaybetmesine neden olur.

– Patates kesinlikle güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır çünkü alkaloid formu olan solaninin toksik gelişimine neden olur.

– Patates buzdolabında ve soğanların yanında depolanmamalıdır.

– Patatesi sıklıkla kontrol edin ve alt üst yapın çünkü filizlenmiş ve büzülmüş olanlar diğerlerinin kalitesini çabucak etkileyebilir.

– Pişirilmiş patates birkaç gün buzdolabında taze kalabilir.

Hazırlama

– Patatesin kabuğu posanın iyi kaynağı olduğundan mümkün ise kabuklu tüketilmelidir.

– Kabuğundaki pestisit kalıntılarından kurtulmak için iyi ovulmalıdır.

– Pişirme işleminden hemen önce doğranmalıdır.

Sağlığa Katkısı

– Patateste kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.

– Beyin hücresi ve sinir sistemi aktivitesi üzerine olumlu etkileri vardır.

– Kardiyovasküler koruyucu etkileri vardır.

– Atletik performans ve dayanıklılıkta önemli etkileri vardır.

En Çok Bulunduğu Aylar

Yılın Her Mevsimi